Konferens på Färöarna – nära och långt borta

23 november 2017

Färöarna består av 18 öar mitt ute i Nordatlanten. Bland 70 000 får, två miljoner fåglar och 50 000 människor får konferensen en helt ny dimension. Följ med till en övärld som inte liknar något annat.

De trädlösa gröna klippöarna har klassats som en av världens mest fascinerande platser av National Geographic. Landskapet bjuder på branta stup, grottor, fjäll och vattenfall. Havet och luften är nästan fria från föroreningar. Det enda som hörs är fåren som bräker och fäglarna som skriker. På Färöarna råder annars en behaglig tystnad. När Annleyg Lamhauge på Visit Faroe Islands berättar om hennes övärld väcker hon både längtan och nyfikenhet.
– Vårt landskap är som en saga. På skämt brukar vi kalla den för en 60 miljoner år gammal temapark. Oavsett om ni åker buss eller vandrar är ni alltid mitt i den unika naturen. Havet är aldrig långt borta och över er svävar stormfåglarna.

Överallt går får och betar men ingenstans syns några stängsel. Det enda som sätter topp för dem är klippavsatserna som stupar rätt ned i havet. Det är inte svårt att föreställa sig vad som kan hända vid dålig sikt och stark vind. Vädret är oberäkneligt. Det skiftar snabbt, ofta flera gånger om dagen. Sol från klarblå himmel förvandlas på nolltid till tjock dimma.

Naturen tar mötet utanför boxen

Färöarna tillhör Danmark men har ett visst självstyre. Språket är färöiska. När jag kommunicerade med Annleyg är det på svenska. Hon önskar att fler företag skulle våga prova ett så okonventionellt resmål som Färöarna.
– Den storslagna och ödsliga naturen gör att deltagarna kryper ut ur sin komfortzon. Vi ser hur de kommer ner i varv och bli öppna i sinnet.
Grupperna bor och konfererar i Tórshamn som är en av världens minsta huvudstäder. Den äldsta delen, med gamla färggranna träkåkar, har rustats upp och blivit till mysiga kvarter med barer och butiker. Restaurang Koks, utsedd till Nordens bästa krog, hittar ni här liksom trendiga sushiställen som serverar pinfärsk rå fisk.

Åk på guidad tur

Självklart ska ni inte stanna i Tórshamn hela vistelsen. Sex öar går att nå via broar och tunnlar. Låt en lokal guide ta er runt och berätta om allt från vikingatiden till det hårda livet som fiskare idag. En båttur till Vestmannas fågelklippor är också ett måste.
– Att sitta i en ribbåt och titta upp på bergsväggarna som stupar rakt ner i havet är mäktigt. Då känns naturen stor och obarmhärtig, säger Annleyg.

Sommartid är klipporna täckta av lunne fåglar men året runt är utflykten värd att göra. Djupa grottor har grävt sig in i berget och det är ett lika vackert som spännande äventyr att simma (med torrdräkt) in i dem.
– Grupperna brukar säga att det känns som om de har ön för sig själva eftersom de aldrig ser någon annan grupp. Färöarna har förblivit oexploaterat och därmed exotiskt.

Vilka grupper skulle du rekommendera att resa hit på konferens?

– De som är på jakt efter något utöver det vanliga, något som ingen annan har gjort. Företag som vill bryta invanda mönster och få deltagarna att tänka utanför boxen borde boka nästa konferens till Färöarna.

Idéer på aktiviteter:

  • Paddle&bubble – lär känna varandra utmed kustens dramatiska sceneri i havskajaker.
  • Ride&dine – umgås med färingar under en ridtur och njut av en ”hemma hos middag”.
  • Viking för en dag – teambuilding i dess rätta natur
  • Grottbesök – ribbåt och simtur i torrdräkt

Kontakt BokningsBolaget för offert eller boka genom vårt forumlär.