Gastronomisk teambuilding i Italien

20 december 2017

Pasta, parma och parmesan. Italiensk mat står högt i kurs. Det är en av anledningarna till varför Italien har blivit ett så populärt konferensresmål. Men att njuta av god mat är en sak, att uppleva smakernas ursprung en annan. Varför inte kombinera konferensresan till Italien med en gastronomisk teambuilding?

Inget land lämpar sig bättre för besök på vingårdar än Italien. Väl på plats är avstånden korta mellan odlingarna. Ett perfekt konferensupplägg är att cykla mellan producenterna. Låt årstiden styra val av region. Välj mellan Piemonte i norr, Puglia i söder och allt däremellan. Varje distrikt har sin charm och sina smaker. Deltagarna får naturupplevelser, motion och gastronomi på hög nivå.

Italienarna är stolta över sin matkultur och visar gärna upp sina råvarutillgångar och tillagningskonster. Om tidpunkten på året är rätt kan ett besök på en vingård börja med att ni får skörda druvor. Sedan blir ni guidade genom hela processen innan det blir dags för provsmakning. På vissa vingårdar finns det även möjlighet att blanda sitt eget vin. Kanske med er företagslogga?

Samma sak gäller olivodlarna. Med stolthet visar de upp sina odlingar. Det är en unik upplevelse att få vara med om att tömma träden på de hårda små frukterna som sedan förvandlas till de finaste oljor. Den äldre generationen går och plockar för hand medan de yngre har effektivare redskap. Du kan inte låta bli att imponeras av deras skicklighet. 

 

Genuina smakupplevelser

Ett annat, helt unik, sätt att komma ut i naturen är att följa med en tryffeljägare på en skogspromenad. Vem i gruppen blir först med att hitta den värdefulla  svampen? Passa på och besök en producent av tryffelvaror. Där kan ni handla allt från honung till ostar med den särpräglade smaken. Vit eller svart? Det får plånboken avgöra (vit tryffel från Piemonte kan kosta 50 000 kronor kilot).

Oavsett om ni besöker en mozzarella-, parma- eller tryffelproducent kommer ni att slås av närheten till ursprunget. Tryffeljägaren passerar tillverkaren med sin skörd på vägen hem och djuren som ger skinka och ost står och betar i utkanten av byn.

Den absolut roligaste konferensaktiviteten är att laga mat tillsammans. En tidig morgon följer ni med en italiensk kock till matmarknaden. Det är ett skådespel att följa prisförhandlingarna och frukt – och grönsaksståndet är som färgsprakande konstverk. Sedan lagar ni en riktig italiensk lunch under ledning av experten. Förmiddag övergår i eftermiddag under en lång och underbar lunch.

Knåda pasta & pizza

Att baka gnocci och tagiatelli med en bestämd, ja nästan lite barsk, äldre dam kan vara en prövande – och helt fantastisk – aktivitet. Det bli många bakläxor innan belöningen kommer i form av ett nöjt eende. Pastan är den godaste ni någonsin ätit.  Att baka pizza är inte heller någon lek. Det krävs både armstyrka och tålamod. Degen ska knådas efter konstens alla regler. Hur många i gruppen får ett godkännande på sina degar av pizzabagaren?

Så här skulle vi kunna fortsätta att rabbla exempel på matlagningsupplevelser för konferensen.  Blanda din egen limoncello, baka den sicilianska kakan canolli  eller provsmaka strega. Som ni hör, Italien har en outsinlig skatt av gastronomiska konferensaktiviteter.

Vi hjälper er att arrangera en smakrik konferensresa till Italien, skräddarsydd efter ert företag och syfte. Vi kan Italien! Kontakta oss här!