Hamburg – lika coolt som nära

8 augusti 2017
IT, reklam och media. Det är till Hamburg de nya trendiga företagen söker sig. Från att ha varit en stad i glömska håller Hamburg på att bli hett. Följ med BokningsBolaget till en storstad som överraskar.
– Dagens Hamburg är en plats där kreativitet, utveckling och kultur spirar säger Karin Warnerno, projektledare på BokningsBolaget.

 

Karin berättar att en av hennes största utmaningar är att hitta nya destinationer. Eftersom många av BokningsBolaget kunder är årligt återkommande gäller det att ständigt kunna presentera oprövade och spännande upplevelser. Därför reste hon till Hamburg för att testa stadens utbud.


– Jag trodde Hamburg bara bestod av banker och ölhallar. Så fel jag hade!
Under ett dygn hann Karin uppleva både nya spektakulär arkitektur och anrika palats, graffitifyllda kvarter och exklusiva jetsetkrogar. Hamnen är fortfarande viktig och skeppsredarfamiljer lever sida vid sida med kreativa hipsters. Trots att Hamburg är en storstad (Tysklands näst största stad) är det gångavstånd mellan de kontrastfyllda stadsdelarna.
– Jag promenerade eller åkte båt och behövde aldrig oroa mig för att gå vilse eftersom Downtowns skyskrapor syns vart du än är och pekar riktningen som en kompass.

 

Den del av staden som imponerade mest på Karin var de gamla hamnkvarteten i Hafencity. Här förvandlas lagerbyggnader till bostäder, hotell, restauranger och häftiga eventlokaler.
Det mest spektakulära bygget är det nya konserthuset Elphillharmonie som beräknades stå klart i januari 2017 (sju år försenat). Det är byggt ovanpå gamla lagerlokaler i en gigantisk vågformad konstruktion.
– Operahuset i Sydney och Guggenheimmuseet i Bilbao får se upp, säger Karin som aldrig sett någon liknande arkitektur.

 

Här ligger också ett av Hamburgs häftigaste hotell, 25hours Hafencity. Inredningen är inspirerad av hamn- och båtlivet. Hangarhissar, mötesrum i containrar, logi i gigantiska kabysser – allt i en extrem design med mycket humor. Utanför dörren ligger vattnet. Varför inte upptäcka staden genom att paddla kajak i kanalsystemet?

 

Sternschanze är en stadsdel med en mer alternativ livsstil och atmosfär. På 1930-talet var det i dessa arbetarkvarter som Hamburgs motstånd mot nazismen hade sitt säte. I dag syns revolten högt upp på husfasaderna där graffitikonstnärer klättrar med sprayburkar i händerna. Sternschanze har sitt egna ”meatpacking district”. Här kan man gå på matmarknaden, provsmaka öl på bryggeriet, lyssna på musik från ett liveband ellr bara slå sig ner för en matbit.
– I den sköna miljön är det lätt att fördriva tiden. Jag älskar att bara strosa runt och titta på folk, säger hon.

 

När mörkret lägger sig är det dags för en tur till Reeperbahn. Fylld av förutfattade meningar följde Karin med på en guidad tur till Hamburgs ”red light district”.
– Nu blev jag riktigt förvånad! Gatan har betydligt fler bra krogar och mysiga barer än sexklubbar. Den partysugna lokalbefolkningen går från ställe till ställe och stämningen är hög och härlig.
Prostitutionen finns men är gömd bakom ett plank dit endast män kommer in mot uppvisande av ID-kort. Att gå på en nattvandring med en ung guide från staden ger en extra dimension. Karin fick veta vilka ställen som gäller just nu och vilka man ska undvika. Vandringen avslutades på ett inneställe dit du inte skulle hitta själv. De som orkar avslutar utenatten på fiskmarknaden nere vid kajen som öppnar fem på morgonen. En laxmacka eller en skål fisksoppa blir en välgörande sängfösare.

 

Även om nattlivet är färgstarkt och hektiskt är det ändå affärerna och handeln som står i fokus. Hamburg är en rik stad där en skeppsredarandel fortfarande existerar. Kliv in på Hotel Fairmont och förflytta er hundra år tillbaka i tiden. Här sitter äldre miljardärer, iklädda frack och långklänning, och smuttar på champagne.
– Konstrasten skapar en kittlande spänning som gör att jag gärna kommer tillbaka – gärna tillsammans med en konferensgrupp.

 

Därför ska ni välja Hamburg för en nästa konferens:
 • Kreativ miljö med stor framtidsanda
 • Nära och tidseffektivt
 • Prisvärt
 • Fantastiskt och varierat resturangutbud
 • Häftiga hotell och eventlokaler
 • 1 timmes flygresa från Stockholm
 • 15 minuters transfer från flygplatsen till city
Aktiviteter:
 • Segla på sjöarna
 • Paddla kanot i kanalerna
 • Besök Airbus flygplansfabrik
 • Laga mat och baka i Hotel Fairmonts källare
 • Nattvandring på Reeperbahn
Intresserad av konferens i härliga Hamburg? Välkommen att kontakta BokningsBolaget på info@bokningsabolaget.se