Cykling-kickoff

Trendspaning: Fjällkonferens på två hjul

28 mars 2018

Att cykla har blivit trendigt och att göra det i Åre är riktigt ”hett”. Nu har aktiviteten nått konferensmarknaden och allt fler företag upptäcker tjusningen med att åka till fjällen innan snön lägger sig. Vill ni testa något nytt på kickoffen? Byt ut skidorna mot cyklar och stavarna mot downhillskydd.

Åreskutan äär kanske som allra vackrast om hösten när fjället klär sig i olika nyanser av gulrött. Atmosfären i byn är lugn och avslappnad och hotellpriserna lägre än under högsäsong. Per-Olof Nilsson är vd för Åre Bikes och berättar att de ser en ökning av konferensgrupper som kommer upp för att kombinera mötet med cykling.
– Det är en trend på frammarsch. Företag börjar få upp ögonen för att cykling är en aktivitet för alla.

Utmaningen för cykelarrangörer, som Åre Bikes, ligger i att få kunderna att förstå att cykling i fjällen inte handlar om att slänga sig ner för en bergsbrant. Per-Olof berättar att det har för länge sedan byggts bort. Idag är Åre Bike Park en av världens bästa cykelparker. Den består av fem mil leder i olika svårighetsgrader. Cyklisterna tar liften upp och kan sedan välja mellan 35 markerade nedfarter – från lätt till avancerat.
– Vid konferenser ingår alltid en introduktion och välutbildade guider är med under hela aktiviteten. Alla konferensdeltagare kan känna sig trygga och säkert testa downhillcykling.

Självklart är det fart och spänning som gör cykling attraktivt men det är också en naturupplevelse. Lederna nerför Åreskutan går genom flera växtzoner, från kalfjället till skog. För många grupper är det just fjället som lockar.
– Det som ökar allra mest är stigcykling. Då tar vi med oss grupperna ut på en guidad tur på fjället, berättar Per-Olof.

Bättre sammanhållning med elcykel

Åre Björnen, Storulvån och Vålådalen är vanliga utgångspunkter. Rutten anpassas efter grupp och önskemål. Deltagarna kan välja om de vill trampa för egen maskin eller få hjälp av el.
– Jag kan verkligen rekommendera elcyklar för konferenser. Tack vare dem kan gruppen cykla tillsammans och alla ha lika roligt. De ovana slipper pressen och de rutinerade behöver inte bli frustrerade över att det går för långsamt.

Att ge sig ut med cykel på fjällstigar är en stark upplevelse som sammansvetsar teamet. Naturupplevelser, fysisk ansträngning och många skratt ger minnen som består. Precis som efter skidåkningen är det gott med en kall öl – ”after bike” – innan duschen och den välförtjänta middagen.
– Tack vare cyklingen har Åre blivit en levande by året runt. Nu ser vi fram emot att ta hand om ännu fler konferensgrupper under barmarkssäsong.

Fakta

  • 3016 omsatte cyklingen i Åre drygt 32 miljoner kronor – målsättningen är 54 miljoner år 2025.
  • Åre Bike Park har öppet mellan 6/6 och 7/10.
  • I augusti 2018 öppnar en ny crosscountrybana för cykel i Åre Björnen.

Kontakta BokningsBolaget för en komplett offert inklusive boende, lokal och måltider, transport och cykelaktivitet. info@bokningsbolaget.se