Stora samhällsgalan

Under Berns kristallkronor läser Kattis Ahlström upp vilka kommuner och samhällsprojekt som utmärkt sig under året. Det är den 28:e maj 2015 och den Stora Samhällsgalan går av stapeln för första gången. 300 gäster väntar med spänning på att kuverten ska sprättas.

Initiativtagare och arrangör av eventet är tidningen Dagens Samhälle och huvudansvaret för projektet har Staffan Hällerfors, marknads- och försäljningschef.
– Syftet med galan är att synliggöra den dynamik och förändringsvilja som finns i den offentliga sektorn och lyfta fram människorna bakom de modiga beslut som gör skillnad.

Dagens Samhälle är en tidskrift – digital och i print – vars läsare är beslutsfattare inom den offentliga marknaden. Staffan berättar att idén om en stor samhällsgala med nomineringar och prisutdelningar vuxit fram under en längre tid.
– Det är så mycket bra som görs inom den offentliga sektorn men som inte uppmärksammas på samma sätt som i den privata. Det vill vi ändra på.

Positiv publicitet

En gala är ett effektivt sätt att nå ut med ett budskap och samtidigt uppmärksamma och belöna prestationer. BokningsBolaget står ofta bakom kulisserna och sköter planering, logistik, deltagaradministration, programupplägg och genomförande. Staffan kontaktade dem för att få hjälp med att hitta en lokal.
– Madeleine på BokningsBolaget förstod på en gång att jag behövde hjälp med mycket mer och det var tur. Tiden var knapp och jag hade aldrig hunnit med allt arbete själv.

Viktiga sponsorer

Det första Staffan behövde göra när han fick klartecken på att genomföra galan vara att hitta partners. De 300 gästerna skulle inte betala notan. Han vände sig till företag som har den offentliga sektorn som målgrupp.
– Eftersom listan på personer som skulle bjudas in bestod av beslutsfattare, höga tjänstepersoner och politiker saknades inte intresse.

Fyra stora företag (PWC, WSP, Hemsö och Vision) blev partners till galan och när det var klart kunde Madeleine sätta igång med sitt arbete. Valet av lokal var ganska givet. Berns har en aura av glamour och fest. Vem känner inte igen miljön från TV:s alla galor och prisutdelningar? Kvällens festligheter skulle föregås av en fullspäckad eftermiddag med intressanta och högaktuella föreläsningar. Det krävde ommöbleringar och kreativitet i upplägget.
– Tempo är viktigt för mig. Det förstod Madeleine och hon såg till att styra upp programmet så att inget vakuum uppstod, berättar Staffan.

Senaste tekniken

Tekniken är en annan väsentlig del av en gala. Berns egen räckte inte till så BokningsBolaget anlitade sina tekniker. Presentationer och filmer rullar parallellt med händelserna på scen. Galan går live på Dagens Samhälles webb och ett gäng journalister twittrar om allt som sker under kvällen. Galor kräver spänningshöjande trumvirvlar och pampiga fanfarer. Efter middagen är det dags för underhållning med bandet Happymakers och gitarristen Janne Schaffer. Madeleines tidsschema täcker varenda minut och ingenting lämnas åt slumpen.
– Det har varit tryggt att ha en erfaren kompetens med på hela resan. Att ha personal med på plats under genomförandet är ovärderligt. Jag har ju annat än logistik att tänka på.

Glitter & glamour

Under glittrande kristallkronor delas så priserna ut. Kattis Ahlström är moderator och presenterar de nominerade. Strålkastarna riktas mot människor, projekt och kommuner som verkar för ett bättre samhälle.
– Vi är jättenöjda och har bestämt oss för att göra den Stora Samhällsgalan till ett årligt återkommande evenemang, säger Staffan.

Vinnare:

Årets Superkommuner:
Luleå (Norrland), Sundbyberg (Svealand) och Lomma (Götaland).
Årets Välfärdsförnyare:
Wästerläkarna 70+ (specialiserad vårdcentral för äldre i Göteborg).
Årets Samhällsentreprenör:
Berättarministeriet (skrivarverkstäder för unga i Södertälje, Husby och Hagsätra)
Årets samhällsbyggare:
(SABO) Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretags byggkoncept Kombohus

 

Få mötesinspiration direkt i din inkorg!

Anmäl dig till vårt månatliga nyhetsbrev för att ta del av förmånliga erbjudanden, inspirerande artiklar och tips på hur ni skapar en kreativ och produktiv konferens.