Så inreder du ett mötesrum

motesrum

För att inreda ett bra mötes och konferensrum som fungerar för olika typer av möten och personlighetstyper måste du ställa dig vissa frågor som kommer att hjälpa dig att finna ett mötesrum som passar er som företag. Här följer fyra frågor som kan vara bra att ha svar på innan ni sätter igång.

Vad ska rummet användas till och hur många ska få plats?

Se över hur stort rummet är och bestäm vad som ska vara det primära användningsområdet för rummet. Ska det vara ett konferensrum som passar sig för stora möten, eller räcker det med ett rum där man kan ha mindre träffar? Samtalsrum, grupprum, konferensrum, styrelserum, utbildningsrum eller hörsal?

Vilken form av arbete ska genomföras i rummet?

Beroende på vad det ska vara för ett mötesrum behövs det olika former av verktyg. Kanske räcker det med en whiteboard och fyra pennor, eller så behövs den senaste tekniken och ljudanläggningarna som passar sig för konferenssamtal. Distansmötesteknologi som fungerar kommer att spara er både tid och resurser.

Vilket intryck vill ni ge när ni har möten med externa parter?

Miljön ska stödja er image och hjälpa er att nå ut både internt och externt med de värderingar som gjort er till de ni är. Valet av inredning ska vara i linje med övrig inredning och den teknik ni använder.

Vilka typer av möbler ska finnas i rummet?

Ska det vara ett mer inspirerande rum som passar sig bra för kreativa idéer eller vill ni ha ett mer klassiskt mötesrum? Låt möblerna spegla hur det ska användas.

Beroende på hur ni vill att mötet ska se ut kan det vara bra med möbler som är lätta att flytta runt så att man kan sitta både i ett U och i smågrupper. Då är en bra lösning mindre bord som snabbt kan göras om till mindre grupper eller till ett stort bord för alla.

Tänk efter hur ljuset och ljudet fungerar i just det rummet som ska inredas. Det är viktigt att uppnå en bra akustik och att ljuset inte blir för starkt utan möjlighet till att dra för gardiner eller liknande om ni använder projektor. Ni vill inte sätta projektorduken på en plats där solen skiner in och skapar störningsmoment under mötet. Ha gärna dimmer på lamporna för att kunna förändra ljuset beroende på aktivitet. Använd textiler för att mjuka upp, både visuellt och rent akustiskt.

Tips!

Håll ihop färger och mönster och använd lugna färger (exempel blått)

Låt ditt rum passa i många skepnader.

Skapa en vit vägg och ha fri tillgång till post-it i olika färger och uppmuntra till att använda den vita väggen för att skapa en mind map och lämna datorn för ett tag

Planera tekniken redan från början och undvik snubbelrisken med kablar som sträcker sig över hela konferensrummet. Interagera tekniken i möblerna så gott det går.

Ta lärdom av andra mötesrum du stöter på i ditt yrkesliv. Du vet väl att vi har ett stort urval av konferensanläggningar att inspireras av?

Få mötesinspiration direkt i din inkorg!

Anmäl dig till vårt månatliga nyhetsbrev för att ta del av förmånliga erbjudanden, inspirerande artiklar och tips på hur ni skapar en kreativ och produktiv konferens.