Vad är skillnaden mellan en konferens och en kongress?

Ska ni ha en konferens eller kongress? Eller framför allt, vet ni vad skillnaden mellan dessa är? BokningsBolaget reder ut begreppen.

En konferens ses som en engångshändelse under de specifika förhållandena. En konferens är en väl förberedd sammankomst med kollegor där man lyssnar och deltar i föredrag och diskussioner. En konferens kan också vara en intern personalkonferens utan externa gäster, där tillfälle ges att arbeta och diskutera med sina kollegor utanför den dagliga verksamheten. Oftast är mat, husrum och resor betalda för deltagarna.

En kongress däremot är ett regelbundet möte som ofta roterar mellan olika städer. Kongressens anordnare är oftast en organisation som utvecklar kongressens koncept och traditioner. Kongressens ramprogram bestäms oftast av den arrangerande organisationen medan det är deltagarna själva som står för innehållet. Det är ett event som kräver mycket planering och besökarna får beställa och betala sitt boende och sina resor själva då deltagande på en kongress inte är obligatoriskt på samma sätt som det kan vara på en konferens.

Man kan säga att det som framför allt skiljer en kongress och en konferens åt är storleken. En kongress sträcker sig över minst en dag och innehåller ofta en högtidlig middag eller bankett som en del av programmet. Därför finns det lite andra krav när det kommer till lokaler. Många företag har exempelvis ett konferensrum, medan väldigt få har en hel kongresshall och seminarielokaler. Det har föreslagits att tumregeln för att det ska kunna kallas för en kongress är att det är ett minimum på ungefär 144 deltagare.

Det finns mycket som skiljer en konferens och en kongress åt , men en sak har de gemensamt; det gäller att vara väl förberedd.

Lokal och hotellrum ska bokas, program sättas, anmälningssida skall göras, deltagare ska faktureras, mat beställas och namnbrickor printas. Så även om du har en vision om en liten personalkonferens eller en kongress för flera hundra personer, så kan BokningsBolaget alltid hjälpa dig. Vi hörs!

Få mötesinspiration direkt i din inkorg!

Anmäl dig till vårt månatliga nyhetsbrev för att ta del av förmånliga erbjudanden, inspirerande artiklar och tips på hur ni skapar en kreativ och produktiv konferens.