Jubileum och konferens i Bratislava

Kreativitet, inspiration och framtidsanda genomsyrade Devex Mekatroniks 20-årsjubileum i Bratislava. Konferensresan blev lika mycket en tillbakablick på företagets historia som ett startskott inför framtiden.
I mars 1998 startades konsultbolaget Devex Mekatronik. Sedan dess har de hjälpt företag i alla slags branscher med olika tekniska lösningar. Idag har de konsulter spridda i hela landet och jubileet blev en anledning att samla alla medarbetare för en konferens. Amanda Boström, marknadskoordinator, insåg vidden av projektet och tog kontakt med BokningsBolaget för att få hjälp med val av resmål och innehåll.
– Jag såg på deras hemsidan att de hade erfarenhet av konferensresor för företag i liknande branscher och det kändes tryggt.
Konferensresan hade flera syften. Fira 20 år var ett. Stärka ”vi-känslan” ett annat. Framförallt skulle nya mål och värdegrunder förankras. Datumet var också viktigt. Eventet skulle gå av stapeln under jubileumsmånaden. Så såg de givna förutsättningar ut och utifrån dem var det upp till BokningsBolaget att skapa program och innehåll.
– Själv hade jag kommit på Bratislava. Det var ett av flera förslag som jag fick men det stack ut och kändes spännande, säger Amanda.

Slovakien – centralt i Europa

Bratislava är en perfekt stad för konferenser och events. Här finns allt det som många söker i Wien och Budapest – men i ett betydligt mindre format och till ett lägre pris. Det är gångavstånd mellan alla sevärdheter vilket gör det lätt att upptäcka staden på egen hand mellan konferenspassen. Bästa sättet att resa till Bratislava är med flyg till Wien. Därifrån är det bara sju mil.
Gruppen bestod av 75 deltagare vilket är många personer att hålla reda på. De kom dessutom flygande från olika håll. Karin Warnemo, projektledare på BokningsBolaget, var med under hela resan och såg till att allt fungerade.
– Hon var ett enormt stöd och hade stenkoll på varenda en i gruppen. Det gjorde att jag kunde slappna av och umgås med mina kollegor, berättar Amanda.
Karin såg till att alla kom ombord på rätt buss och där väntade lunchpaket och en lokal guide. Restiden utnyttjades maximalt och guiden bjöd på intressant information under resans gång.
Slovakien kallas för Europas Detroit. Här tillverkas flest bilar i världen i förhållande till antalet invånare. I Trnava ligger en Peugot-Citroen-fabik och där hade BokningsBolaget ordnat studiebesök.
– För oss som teknikutvecklare var det klockrent. Vi blev både inspirerade och sugna på att hjälpa till.

Värdeord som röd tråd

Bilfabriken var den första av många programpunkter under Devex Mekatroniks konferensresa till Bratislava. Ett arrangemang i den här storleksordningen kräver lång planering och många timmars kreativt tänkande.
– Projektledarna på BokningsBolaget lyssnade och förstod vad vi ville få fram. De var snabba och kom hela tiden med relevanta förslag, säger Amanda.
Tre nya värdeord – Närhet, Funktion och Passion – gick som en röd tråd genom hela eventet. BokningsBolaget har ett nära samarbete med Tankefabriken och föreläsaren och moderatorn Johnny Sundin. Tillsammans skapade de ett innehåll utifrån den nya värdegrunden.
– Johnny lyckades både förstärka budskapet och underhålla. Hans föreläsning var inspirerande och som moderator var han helt suverän. Han fick oss, som blev intervjuade, att slappna av och bli bekväma i situationen.

”Movie making”

För att få alla medarbetare engagerade i de nya värdegrunderna delades deltagarna in i olika team. Uppgiften de fick var att skapa en film om och med värdeorden.
– De flesta var skeptiska i början men aktiviteten blev det bästa och roligaste med hela resan, berättar Amanda.
Det blev en eftermiddag full av sprudlande idéer, kreativa upptåg och många skratt. Till slut hade alla grupper skapat varsin film som Johnny klippte och redigerade till riktiga mästerverk. Middagen övergick i en ”Oscarsgala” under vilken den nya värdegrunden tog skepnad.
– Det var ett starkt sätt att förankra orden på – och roligt. Det blev ett positivt startskott på det nya samtidigt som vi firade vår historia.
Konferensprogrammet var fullspäckat men det fanns några timmar inplanerade på att deltagarna kunde gå ut och känna på atmosfären i Bratislava. Slovakiens huvudstad är fylld av kontraster. Historiska byggnader utmed Donau, spår av kommunisttiden och moden high-tech. Ett besök på ett traditionellt café för ett glas öl eller vin från trakten är ett måste.
– Vi är så nöjda med vår jubileumsresa och jag är tacksam för all uppbackning och goda idéer som jag fått från BokningsBolaget, avslutar Amanda.
Johnny Sundin om konferensen i Bratislava:
”Så härligt att se energin i ögonen när alla samlas på en spännande plats och verkligen bjuder på sig själva! Devex Mekatroniks har verkligen byggt en bra företagskultur. Och denna resa blev nog ytterligare ett bevis för att delade upplevelser svetsar samman och utvecklar företag. Det var en glädje att få vara med och hålla i trådarna.”

Få mötesinspiration direkt i din inkorg!

Anmäl dig till vårt månatliga nyhetsbrev för att ta del av förmånliga erbjudanden, inspirerande artiklar och tips på hur ni skapar en kreativ och produktiv konferens.