Konferens Doha – en pärla vid persiska viken

doha
Doha bjuder på värmande sol, exotiska upplevelser och smakfull elegans. Qatars huvudstad blir vinterns nya konferensdestination spår BokningsBolaget.
En gång i tiden var pärlfisk den stora inkomstkällan, idag är det olja och naturgas. Qatar är ett rikt land som nu även tagit upp konkurrensen med Dubai och Abu Dhabi om turismen. Än så länge är Doha en ganska oupptäckt destination men i och med fotbolls-VM 2022 kommer det att förändras.
– Det är därför konferensgrupper ska passa på att åka hit nu. Både beläggning och priser kommer att öka radikalt, säger Pier Michael Togni, leverantörsansvarig på BokningsBolaget.
Under våren har han tillsammans med sina kollegor byggt upp ett nätverk av duktiga och seriösa leverantörer i och runt Doha. De har varit där och rekognoserat, handplockat guldkorn och säkerställt kvaliteten. BokningsBolagets första grupp har också varit iväg och kommit hem mer än nöjda.
– Vi är en av de första svenska konferens- och eventarrangörerna i Doha. Det beror delvis på vårt samarbete med Qatar Airways.
En av fördelarna med Doha är den relativt korta flygresan. Från Stockholm är det knappt sex timmar. Avgångstiderna är dessutom optimala: morgonflyg dit – eftermiddagsflyg hem. För företag som vill dela upp gruppen finns ytterligare en avgång om dagen. Samma sak gäller från Köpenhamn. En nyhet är att Qatar från och med i höst kommer att ha fem avgångar i veckan från Landvetter.
Qatar ligger på en halvö i Persiska viken. Det är en miniversion av sin granne i öster. Precis som Dubai har Doha en silverglänsande siluett av skyskrapor som reser sig mot skyn och här finns också en konstgjord ö. Allt i mindre format, det är inga avstånd och heller inga trafikstockningar.
– Doha är som en elegant lillasyster till Dubai, säger Pier Michael.

Härligt folkliv utmed strandpromenaden

Den nästan milslånga cornichen som går i en båge utmed bukten är Dohas pulsåder. Här ses gästarbetare ta en paus i skuggan av en palm, några Dohabor är ute och går med sina hundar, turister sitter på caféer och barn leker på stranden. Utmed cornichen ligger flera fina stränder men de som söker ostördhet ska ge sig norröver eller västerut. Här finns kilometerlånga stränder med klarblått vatten, gyllene sand och de är helt folktomma.
Konferensgrupper kan välja mellan mysiga strandresorter eller lyxiga cityhotell. Även om många ligger i lyxsegmentet finns det bra konferenshotell i alla prisklasser.
– Doha passar de grupper som söker värme och sol under vinterhalvåret. Det är inte billigt men prisvärt.
Det gäller även måltiderna. Enligt Pier Michael är matupplevelserna fantastiska. På hotellen serveras exklusiva måltider med alkohol. Världens mest renommerade kockar har rekryterats hit och variationen är sor. I gränderna runt souken finns några av de bästa utserveringarna i Mellanöstern – men då är det te eller vatten som gäller.

Shoppa bland falkar i souken

Souq Waqif liknar ingen annan. Bara den vackra stilrena arkitekturen är värd ett besök. Än så länge trängs inga turister i gångarna och du kan i lugn och ro gå runt och titta på de vackra sakerna. Här säljs antikviteter och hantverk men självklart också guld, tyger och kryddor. I souken finns sjukhus och skönhetssalonger för falkar och ett stall för vackra arabhästar.
– Doha har extrema kontraster mellan nytt, och gammalt. Det finns inget mittemellen, säger Pier Michael.
Den konstgjorda ön The Pearl har formen av en pärla och är inspirerad av Venedigs ö Murano. Sandstensfärgade skyskrapor, strandpromenader och lyx, lyx, lyx. Även Dohas mest berömda shoppingcenter är influerat av Venedig. På Villaggio Mall kan besökarna åka gondol mellan butikerna som ligger i små minipalats med italienska balkonger.
– Det är riktigt bra priser på märkesvaror och absolut värt ett besök.

Arkitektur i världsklass

Ett annat måste är Islamic art museum (MIA). I slutet på strandpromenaden ligger detta arkitektoniska mästerverk från 2008. I.M Pei har fångat upp den traditionella islamiska byggnadskonsten och skapat något helt nytt. Samlingarna består av konst från tre kontinenter från 700-1900-talet. Restaurangen har en stjärna i Michelinguiden. Sheik Faisal’s Museum, med sina enorma samlingar är också värt ett besök.
– Jag trodde inte mina ögon när jag såg alla veteranbilar, säger Pier Michael.
Det har varit mycket kritik mot att lägga Fotbolls VM i Doha. Värmen, dåliga arbetsförhållanden och brist på mänskliga rättigheter. Allt måste byggas från grunden så det kommer att bli det mest påkostade VM:et någonsin. När Pier Michael besökte Doha möttes han bara av stolthet över projektet. Arenorna är ekovänliga och koldioxidneutrala. Solenergi konverteras till kyla. Arenorna är byggda så att de ska kunna monteras ner och skänkas till behövande länder och istället för att bygga mängder av hotell inför evenemanget kommer fartyg med boende ligga utmed kusten. En sak som alla är överens om är att evenemanget kommer att förändra Doha.
– Så vänta inte, åk nu och upplev en pärla i öknen!
När: Oktober – April
Flyg: Qatar Airways: 5h 20m från Arlanda, 6h från Köpenhamn.
Visum & pass: Svenska medborgare får ett 28-dagars visum vid ankomst till flygplatsen i Qatar mot en kostnad på 100 qatariska riyaler (ca 200 SEK). Passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter hemresa och det ska finnas minst två tomma sidor i passet.
Hotell:
Marsa Malaz Kempinksi – lyx på The Pearl
Doha Shangri – La Hotel – lyx i downtown
Doha Sheraton – prisvärt konferenshotell
Shark Village – prisvärt strandresort
Aktiviteter:
Jeepsafari över de enorma sanddynerna som stupar ner i havet
Beduinfester – även med övernattning i beduintält
Båttur med Dohw på havet
Vattensporter som kitesurfing och vattenscooter
Kamelridning & kamelrace

Få mötesinspiration direkt i din inkorg!

Anmäl dig till vårt månatliga nyhetsbrev för att ta del av förmånliga erbjudanden, inspirerande artiklar och tips på hur ni skapar en kreativ och produktiv konferens.