Studieresa Polen – Som smort i Sopot

Gdansk i Polen

Smörjmedelsföretget Petrola AB på studieresa

Hög säkerhet, gudomlig korvsoppa och strålande sol utmärkte Petrolia ABs studieresa till Polen. BokningsBolaget hade sytt ihop ett fullspäckat program med företagsbesök, konferens och minnesvärda matupplevelser.

Gdansk, Sopot och Gdynia kallas i Polen för Trojmiasto. De tre städerna binds ihop av en nästan två mil lång sandstrand. Gammal arkitektur, möter kurort och sovjetinspirerad modernism.
– Om det inte hade varit för våra nya underleverantörer hade vi nog aldrig valt Polen som konferensdestination. Det visade sig vara ett riktigt bra val och nu rekommenderar jag alla andra att resa hit, berättar Maria Torpman på Petrolia AB.

Att arrangera en resa till ett land som du inte kommit i kontakt med tidigare är inte okomplicerat. För att få hjälp och tips besökte Maria BokningsBolagets event Meet&Travel i april förra året. Fem månader senare var de i väg.
– Vi har två krav som måste uppfyllas när vi åker på konferens: hemtrevligt boende och stora portioner. Det blev mycket bollande och fixande innan vi hittade rätt hotell och restauranger. Det var skönt att ha en kontaktperson som Marie Reese på BokningsBolaget. Hon gav sin inte förrän jag var hundra procent nöjd.

Tidseffektiv agenda

De flesta företag som reser utomlands på konferens har oftast bara några dagar att spela på. Så även Petrolia. Många års erfarenhet har lärt BokningsBolaget receptet på ett lyckat helgupplägg. Det gäller att utnyttja tiden. När Petrolia landat på Gdansk flygplats blev de mötta av en svensktalande guide. Han följde sedan gruppen under hela resan. Alla transportsträckor fylldes med intressant guiding och blev på så sätt en del av upplevelsen.
– Innan vi kom fram till hotellet hade vi redan bockat av Gdynia som är den yngsta av de tre städerna, berättar Maria.
Genom bussfönstren såg de hamstadens 1900-talsbyggnader i modernistisk arkitektur. Gdynia är mest känt för sin fantastiska shopping, men för det fanns det inte tid så Petrolia fortsatte direkt till Sopot där gruppen skulle konferera och bo.

Omsusad kurort

Sopot är en gammal kurort och kallas för Polens St Tropez. Färgstarka jugendvillor kantar strandpromenaden från vilken Europas längsta träpir (511 meter) leder rätt ut i havet. Petrolia hade tur med vädret. Solen sken från klarblå himmel och luften var härligt septembervarm.
– Det var uppfriskande med ett dopp i Östersjön. Det kändes som om vi förflyttade oss tillbaka till 1800-talet när vi gick mellan badhytterna i våra tofflor och badrockar.

Säkerhetsavdelning med koll

Huvudsyftet med resan var att träffa Petrolias nya underleverantörer i Gdansk. Besöket föregicks av rigorösa säkerhetskontroller. Flera veckor innan ankomst ville de ha passnummer på samtliga besökare, även på chaufför och guide, samt bussens registreringsnummer.
– Jag var nervös för att det skulle bli krångligt när vi kom dit, men det var inga problem. Det tackar jag BokningsBolaget för som hjälpt mig att gå ordning på alla uppgifter i förväg, säger Maria.

Företaget som de besökte bestod av både raffinaderi och logistikcentral. Enorma anläggningar med stora avstånd.
– Det tog tid med var väldigt spännande! Framförallt var transportdelen fascinerande. Det är helt otroligt hur de kan dirigera och planera alla rutter över hela världen.

Grå välling – en smaksensation

Resan förgylldes av olika restaurangupplevelser mellan konferenspass och studiebesök. Ingenting skapar minnen så som måltider. Det är då kulturer och traditioner ger sig till känna. Första kvällens middag pratar deltagarna fortfarande om. På Gdansk Browarnia kombinerandes mat med ölprovning. Det var en trevlig upplevelse i sig med det som stack ut var förrätten: ”Sour soup with egg and polish sausage”.
– In kom en grå välling som skulle visa sig bli det godaste vi åt på hela resan. Smakerna gifte sig med varandra i den redda soppan fylld med olika polska korvar.

Gdansk anrika finkrog Goldwasser bjöd också på en minnesvärd upplevelse. Den välsmakande lunchen avslutades med en specialitet med samma namn som krogen. De serverades en stark örtlikör i vilken det simmade äkta guldflingor. Maria berättar att det var en märklig känsla när guldet rann genom svalget och nästan fastnade i halsen.

Charmig hansastad

Stärkta med guld i magen gick gruppen på upptäcktsfärd i Gdansk. Den gamla stadskärnan har byggts upp igen efter andra världskrigets bombningar. Kring det avlånga torget Dlugi Targ ligger bärnstensbutiker vägg i vägg med uteserveringar och muséer. När det är vackert väder, som denna septemberhelg, är det skönt att vattnet är ständigt närvarande. Förutom havet utanför slingrar sig floden Motlawa genom staden.
– Jag har Marie på BokningsBolaget att tacka så mycket, kanske även för vädret. Vi hade turen med oss under hela resan. PÅ slyget hem hamnande vi mitt i SAS 70-årsjubileum och fick uppleva en catwalk av flygvärdinnor med historiska uniformer ombord. En fantastisk avslutning på en fantastisk resa!

”Resan förgylldes av olika restaurangupplevelser mellan konferenspass och studiebesök. Ingenting skapar minnen så som måltider. Det är då kulturen och traditioner ger sig till känna.”

Få mötesinspiration direkt i din inkorg!

Anmäl dig till vårt månatliga nyhetsbrev för att ta del av förmånliga erbjudanden, inspirerande artiklar och tips på hur ni skapar en kreativ och produktiv konferens.