Skidkonferens i Aspen

Det är december och den första snön har fallit. BokningsBolaget har tillsammans med 100 konferensarrangörer från hela världen rest till Aspen i Colorado, USA. Här finns det mesta av det bästa. Storslagen natur, varierade skidsystem, bra restauranger och exklusiv märkesshopping. Hit vallfärder puderälskare, kändisar och miljonärer.

– Det ligger en air av fläd över Aspen. Glöm gluwein och en stor stark – här är det Cosmopolitan och Champagne som gäller, berättar Pier Michael Togni som är leverantörsansvarig på BokningsBolaget.
Till och med snön kallas för champagnepuder. Det beror på att den är torr, lätt och krispig. Aspen ligger högt, 2400 meter över havet och högsta punkten i skidsystemet ligger på 3 800. Pier Michael stannade först en natt i Denver för att acklimatisera sig till både höjd och tidsskillnad. Därifrån tar resan till Aspen tre timmar.
– Det var ren glädje att köra vägen upp till Klippiga bergen. Vi passader naturreservat och mindre skidorter. Ju närmare Aspen vi kom desto tätare stod asparna. Därav namnet, berättar han.
Något som utmärker skidåkningen i USA är trädgränsen. Trots den höga höjden åker du mellan resliga trädstammar. Asparna skyddar mot vinden och håller snön på plats.
– Det är skönt att hela tiden ha något att förhålla sig till, träden ger referensramar som saknas på kalfjället.

Backar för alla slags skidåkare

Aspen består av fyra berg som alla har sin stil. Systemen hänger inte ihop men skidbussarna går tätt mellan dem. Aspen Mountain når du från stadskärnan med en kabinbana. Här finns allt från enklare backar till puckelpist och offpist. Snowmass är det största systemet med varierande, ofta utmanande åkning.
Aspen Highlands är favoritberget för ”the locals” som tar skidorna på axeln och går upp till Highland Bowl. Buttermilk är nybörjarnas paradis.
– Jag var helt fascinerad av snön! De fluffiga flingorna yrde runt benen och det var lätt och mjukt att åka både i och utanför pisten, berättar Pier Michael.

Det är för snöns skull som skidåkare från hela världen vallfärdar hit. När den faller då faller den rejält. Alla väntar på ”dumpet”. Efter en natts snöande är det först upp i liften som gäller. Liftskötarna välkomnar gästerna med ”Hey, how are you today? Pretty good snow up there!” Det är USA, vänligt tilltal och glada leenden överallt.

– Är det något de kan så är det service! Hotell- och serveringspersonalen är otroligt hjälpsamma.
Den lilla staden Aspen är en välbevarad gruvort från silverruschen i slutet på 1800-talet. Idag är Main Street kantad av lyx- och sportbutiker. Här finns ett antal riktigt bra krogar berättar Pier Michael. Besökarnas tjocka plånböcker har givit orten hög kvalitet på både restauranger och hotell. Själv bor han som i en Disneyfilm.
Det är snart jul, granen glittrar och en enorm öppen spis är dekorerad med röda girlanger. Det är bare Piff och Puff som saknas.

Vilka konferensgrupper skulle du rekommendera att åka till Aspen?
Jag hade Colorado på min ”bucket list” och det tror jag många har. Naturen är det häftigaste jag har sett. Du behöver inte vara puderåkare för att älska miljön och det dramatiska landskapet.

Priset då? Det låter exklusivt?
Aspen har faktiskt lika många unga brädåkare som pälsmössor. Priset blir vad du gör det till. Fördelen med att delta på en studieresa som jag gjorde är att nu kan jag orten – både lyx och lågbudget. Dessutom har BokningsBolaget ett unikt samarbete med Icelandair som flyger till Denver. Det har våra kunder glädje av.

Vad är ditt starkaste intryck?
Den enorma vildmarken! Trots att jag befann mig i ett stort liftsystem var jag ensam i backen, omringad av snöklädda berg. Då känns naturen stor och människan lite.
Flyg: Icelandair via Reykjavik till Denver, 12 timmar (varav 1 timme i Reykjavik som är en enkel och trevlig flygplats att byta plan på). Tre timmars transfer till Aspen.
Liftar: 43 stycken
Boende: Allt från lyx till vandrarhemsstandard

Kontakt oss!

  • I och med att du kontaktar oss via vårt webbformulär godkänner du att vi lagrar dina personuppgifter enligt vår integritetspolicy.